O sa dau scurte informatii despre cresterea cactusilor si va rog sa-mi puneti intrebari la care va voi raspunde eu sau cei care sunt mai experimentati in cresterea lor.
In primul rand, cactusii si suculentele cumparate din florarie se vor transplanta, deoarece turba nu este buna, plus ca ea contine si multe ingrasaminte.
Ghivecele : trebuie sa fie cu putin mai mari decat diamentrul cactusilor, iar cand se transplanteaza se va folosi dimensiunea imediat urmatoare. Pot fi rotunde, iar de preferat patrate.
Pamantul : de gradina, amestecat cu nisip in amestec de 3 la 1. Nisipul se cerne si se pastraza granulatia mai mare. Se poate adauda caramida pisata, tuf, carbune de lemn, ele putand lipsi.
Udarea : se face dupa 1-2 zile dupa ce pamantul de la suprafata s-a uscat complet. Cea mai buna este apa de ploaie.
Eu nu folosesc ingrasaminte.
Ghivecele de dimensiune mica evapora apa mai repede decat cele mari.
Cand se uda se uda mult ca sa se ude toata masa de pamant. Nu putin si des !
Vara : cactusii se tin in plin soare, daca este posibil.
Iarna : temperatura va fi de 7-10 grade, iar din noiembrie si pana in martie intra in repaus si NU SE UDA !
Primavara : prima udare se va face cu putina apa, crescandu-se cantitatea la urmatoarele udari. Se vor adapta treptat la soare, pentru ca altfel se vor arde.
Buna ziua! Pentru toti cei care au avut intrebari si care vor avea de acum incolo, o metoda simpla de a obtine raspunsuri promte si de calitate, si nu numai de la mine, pot intra pe un forum: stapelia.forumgratuit.ro. Atmosfera e prietenoasa, asa ca va astept si acolo si nu va sfiiti sa puneti orice fel de intrebare.
Si eu tot despre pamantul de cactusi din comert as vrea sa intreb daca e ok. Deasupra am vazut ca se pune pietris, pt a mentine umiditatea, dar acesta trebuie amestecat si in pamant?
am avut o problema---dupa ce a, luat cactusi de la diversi oameni---respectivii cactusi aveau flori,la mine insa nu au mai inflorit deloc in anul viitor.....oare vor mai face flori vreodata?
buna vili eu cred ca nu va mai inflori .................. dar tu stii cati ani are cactusul poate e batirin deacea.cind lasi cumparat poate ii ramasesere o floare /
eu nu ma pricep la cactusi, dar am cativa.unul lam cumparat iar restu iam gasit intr-un ghiveci mare.erau stafiditi si fara pamant indeajuns.
nu au inflorit deloc, dar iam tinut la umbra,nu am siut ca se tin in plin soare.am si eu o intrebare: iarna pot sai bag in beci ?
Ideal ar fi sa aiba si putina lumina pe timp de iarna. Dar daca acolo este rece, 5-7 grade, e bine. Trebuie doar cand ii scoti afara sa ii pui treptat la soare, iar adaptarea va dura mai mult.
Etichetele sunt confectionate din jaluzele taiate pe jumatate din latime. Pot avea diverse lungimi in functie de cate informatii vrei sa scrii pe ele. Eu de exemplu, dupa numele plantei scris pe doua randuri, mai scriu si de la cine il am si anul achizitionarii. O informatie utila ar mai fi culoarea florii, in caz ca nu o tii minte sau nu ai poza cu ea, sau anul transplantarii. Daca e un cactus obtinut din seminte scrii anul insamantarii ca sa stii varsta plantei.
Nu! Se vor deshidrata, poate se vor mai stafidi, dar la prima udare se vor umfla din nou. Acest fenomen este cel mai vizibil la Gymnocalycium. Daca vor avea apa, din cauza temperaturii scazute ar putea muri, sau vor creste, dar din cauza luminii insuficiente se vor alungi, adica se vor etiola. Din aceasta cauza apar gatuirile care se vad pe unii cactusi, in sfecial la Echinopsis, genul cel mai raspandit printre noi.
Si inca ceva! Daca transplantati la 2 - 3 ani, nu este nevoie de ingrasaminte pentru ca planta isi substantele nutritive din noul substrat. Verificati radacinile sa nu aiba paduchi lanosi, iar daca observati ca o faina alba in pamant, aplicati Confidor sau alte tratamente.
Meme m-a intrebat daca ar trebui sa transplanteze cactusii care ii are, ca i se pare ghiveciul cam mic. Daca au ajuns aproape cat diametrul ghiveciul e necesar sa-i transplanteze, dar cred ca e mai bine la primavara. Radacinile la cactusi pot sta inghesuite in ghiveci ca sa favorizeze cresterea corpului plantei, nu al radacinilor. Dar nici sa nu fie cactusl mai mare decat diemetrul ghiveciului, ca, la cum ii tin cei care au mai multi, inghesuiti, ei se vor intepa unul pe altul, iar intepaturile in corpul plantei sunt o poarta de intrare a diferitilor microbi.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.